Категорії Суспільство

Як тримати виделку та правильно нею їсти

Правила етикету диктують спеціальні принципи поводження зі столовими приладами. Вирішивши дізнатися, як тримати вилку правильно, врахуйте, що є два варіанти етикету: європейський (його ще називають континентальним) та американський, кожен з яких дає свої рекомендації. Так, тримати підготовлену вилку ліворуч від тарілки радять обидва етикети, проте під час нарізування їжі ножем та утримування шматочка вилкою, її можна захоплювати пальцями по-різному: зверху (європейський стиль) або знизу (американський стиль).

Якщо ви запрошені на бенкет або світський захід з вечерею, ви можете побачити варіант сервірування столу з кількома вилками різних розмірів та форми. Нехай вас це не бентежить, орієнтуйтеся на те, що найбільша вилка призначена для основної страви, а та, що лежить далі від тарілки – для салатів. Виделка для гарячого завжди більша, ніж для закусок. Тримати вилку, згідно з європейським стилем, потрібно, обхопивши всіма пальцями зверху та зубами вниз, у момент, коли ви нарізаєте їжу. За американською версією, вилку тримають як ручку для письма, зубами нагору, притискаючи їжу.

Спосіб тримати виделку пальцями зверху також називається методом «захованої ручки», оскільки поверхня рукоятки вилки виявляється під рукою. У момент, коли ви користуєтеся вилкою та ножем, розрізаючи їжу, стежте за своїми ліктями – вони не повинні підніматися високо або спиратися на стіл. Можна сперти на кут стола тільки рукою нижче ліктя. Якщо ж ви не приймаєте їжу, а розмовляєте після трапези, цього правила дотримуватися необов’язково. При цьому не потрібно тримати вилку і тим більше розмахувати нею, столові прибори потрібно покласти на порожню тарілку.

Згідно з правилами етикету, тримати вилку в руках потрібно лише у момент вживання їжі. Якщо ви не користуєтеся ножем, але вже різали ним їжу, покладіть його на край тарілки так, щоб лезо не торкалося столу. Якщо ви зробили перерву в їжі, але ще плануєте продовжити їсти страву, покладіть вилку зубами вниз на тарілку, а ручкою на стіл. Після закінчення трапези столові прибори варто повністю покласти на тарілку, щоб офіціант забрав їх разом із стравою та приніс чисті столові прибори для наступного частування.

Залежно від того, яку страву ви їсте, тримати вилку можна по-різному, але в рот їжу потрібно класти, маючи столовий прилад зубами вгору. Якщо у вас спагетті, то необхідно намотати їх на зуби, діючи акуратно і не піднімаючи вилку вгору. Помістіть вилку в їжу, а потім прокрутіть у праву або ліву сторону так, щоб макаронні вироби намоталися на зуби, після чого помістіть їх у рот. Якщо їсте горошок, варто тримати вилку паралельно горизонтальній поверхні і прим’яти його, перш ніж проткнути вилкою або захопити кілька горошин, як ложкою.

Коли їсте салат або іншу страву з дрібно порізаних інгредієнтів, ви можете тримати вилку як ложку, або нанизувати їжу на неї, якщо це можливо. Виберіть оптимальний варіант, щоб вживання їжі вилкою виглядало природно та невимушено. Якщо ви віддаєте перевагу першому варіанту, то не варто намагатися підчепити відразу велику порцію страви, компоненти випадатимуть з вилки, що виглядає не естетично. Вживаючи гаряче, рекомендується розрізати великий шматок ножем, щоб його розмір відповідав одному укусу, і нанизувати відрізані шматочки на зуби по одному.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *